Individualan rad s djecom

Već te neko vrijeme brine ponašanje tvog djeteta? Zabrinjavaju te emocije i načini na koji ih dijete pokazuje? Trudiš se, koristiš različite metode i strategije, a rezultata nema. Želiš nekoga tko će ti pomoći da bolje razumiješ svoje dijete i da mu pomogneš.

U Zagrljaju, individualan rad se pokazao kao najprimjerenija metoda koja donosi dugoročno željene rezultate. Kroz terapeutsku igru, u toplom i modernom prostoru tvoje će se dijete osjećati sigurno i spremno podijeliti s nama svoj unutarnji svijet. Nakon što ga istražimo, zajedno s tobom tražimo najbolje metode za što bezbolnije rješavanje situacije u kojoj se nalaziš.

Obećajemo da ćemo s tobom podijeliti sva znanja koja imamo i dati ti konkretne savjete. Preostaje ti jedino da ih primijeniš. Znamo, primjenjuješ već puno toga. No očito je da ti svi dosadašnji savjeti i metode nisu pomogli i nastavi li se i dalje tako, ugrožena je dobrobit tvog djeteta i vaši obiteljski odnosi. Srećom, sve je u tvojim rukama.

Na individualnom radu kod djeteta podržavamo razvoj i jačanje:

  • pozitivne slike o sebi
  • strategija suočavanja s problemima i njihovog rješavanja
  • samoregulacije
  • pažnje
  • svjesnosti o sebi, svojim i tuđim potrebama

te radimo na smanjenju:

  • napetosti
  • straha
  • frustracija
  • agresije.

Kako to izgleda u praksi?

Nakon što se čujemo putem maila, inboxa ili telefona i dogovorimo termin, dolazite u naš prostor (jedan ili oba roditelja) gdje razgovaramo o motivaciji i potrebama zbog kojih ste došli. Tijekom razgovora fokus stavljamo na djetetov dosadašnji razvoj, obiteljsku dinamiku te vam dajemo smjernice kako da pripremite dijete za prvi dolazak.

Na sljedeći susret dolaze ukućani koji žive s djetetom ili dijete ostaje samo, ovisno o potrebama i ciljevima rada. Na zajedničkom susretu razgovarate i igrate se s djetetom kako biste to radili i kod kuće. Cilj ovog dolaska je da se dijete upozna s nama i prostorom te da se što lakše opusti. Obiteljska igra traje 30-45 minuta, a sljedećih 15-30 minuta jedan roditelj ostaje s djetetom/djecom, dok drugi roditelj razgovara s nama (ili dogovaramo termin kada mogu doći oba roditelja). Tijekom razgovora roditelj daje informacije koliko je bilo tipično djetetovo ponašanje u ovom okruženju te ukoliko se procjeni da je individualan rad potreban, dogovaraju se ciljevi rada ili se nudi preporuka za daljnji rad.

U narednom razdoblju, dijete dolazi na individualne susrete u trajanju od 45 min. Nakon svaka 2-3 susreta i rada s djetetom, roditelji dolaze na individualne konzultacije bez djeteta (30-45 minuta). Na tim susretima s roditeljima radimo savjetodavno ili psihoedukativno. Kada je vidljivo da je dijete ostvarilo cilj planiranog rada, dogovaramo završetak rada s roditeljima i uz informiranje djeteta.

Kome je namijenjen ovakav način rada?

Ovakav način rada prikladan je za djecu od 4 do 12 godina. Isto tako, ovakav princip rada uspješno  prilagođavamo mlađoj kao i starijoj djeci. Važno je što ranije reagirati na problem te djetetu omogućiti olakšavanje emocionalnih i ponašajnih poteškoća (strahova, tjeskobe, agresivnosti, teškoće u odnosima ili usmjeravanju pažnje) te razvojnih (nezrelost u općem razvoju, ADHD) ili traumatičnih događaja (rastava roditelja, odlazak ili smrt člana obitelji, dolazak novog člana obitelji, zlostavljanje, zanemarivanje, hospitalizacija). 

Zašto baš odabrati Zagrljaj?

Posebnost našeg rada je u tome što kombiniramo različite pristupe u radu koji su najzanimljiviji i najprihvatljiviji djetetu. Najveća znanja koristimo iz terapije igrom i psihoterapijskog pravca transakcijska analiza. To znači da u radu koristimo igru i kreativne tehnike poput pijeska, figurica, vode, gline, lutke, crteža. Dijete bira samo ili mu mi pripremamo materijale za koje znamo da će mu koristiti. Naš rad je usmjeren na dijete i njegovu obitelj u kojem zajedno stvaramo rješenja  u skladu potreba obitelji.

Vjerujemo u tebe i veseli nas vidjeti što ćemo sve zajedno stvoriti za tvoju obitelj!